Otomatik ve manuel şanzımanlı araçlar arasındaki tercih meselesi uzun süredir tartışılmaktadır. Potansiyel araç sahipleri ve otomobil kullanmayı öğrenmek isteyenler tarafından bu soru sık sık gündeme gelmektedir. Şimdi Trabzon Rent a Car sektörü içerisinde Eco Oto Kiralama şirketi, sorunuzun cevabını sizinle paylaşacaktır.
En iyi şekilde otomobilinizden faydalanmak istediğiniz için sorgulamanız mantıklı olacaktır. Bu konuda bilinçlenerek mantıklı karar vermeniz için tanıtım içeriğimizi okuyor olacaksınız. Her iki durum içinde ayrı ayrı bilgi sağlayarak, yararlarını ve zararlarını karşılaştıracaksınız. Bu içeriği okuduktan sonra yine emin değilseniz, ek bilgi sağlayabilecek yetkili araç teknisyeniniz ile konuşmanızı öneririz.
Manuel Şanzımanın Temelleri Nelerdir
Manuel şanzımanın kavraması ve vites kolu en kritik iki bileşen olmaktadır. Muhafazasında ise her birisi farklı dişli boyutuna sahip üç şaft bulunmaktadır. Giriş mili otomobilin debriyajı ile motora bağlanmaktadır. Fazla dişliye sahip olan ara mil ise her zaman giriş miline bağlı olmaktadır. Çıkış mili, ara mile üçüncü vites olarak bağlanmaktadır.
Karşı mil dişlisi sabit olmakta ve adım adım birlikte dönecek şekilde tasarlanmıştır. Çıkış mili dişlisi ise serbestçe dönecek şekilde uyarlanmıştır. Ağ oluşturan dişliler, büyük dişliler ile küçük dişliler etkileşime girince, küçük dişlilerin daha hızlı dönmesini sağlamaktadır. Yani, boyut farkı ne kadar büyük olur ise dişli oranı da o kadar büyük olacaktır.
Sürtünmeli kavramayı devreye sokmak ve manuel şanzımanlı otomobili çalıştırmak için debriyaj pedalına mutlaka basın. Sürtünmeli kavrama, motor giriş mili ve volan arasında bulunmaktadır. Pedala bastığınız da vites kutusu ve motor birbirinden ayrılarak bağımsız dönmenize olanak tanıyacaktır. Torkun motordan şanzımana aktarılmasını önleyerek, vites değiştirme hızınızı artıracaktır.
Vites kolu ile değişimi manuel sağlayabilirsiniz. Çıkış mili dişlileri dönmesiyle araç torku tekerlekleri kilitlendiğini bildirmektedir. Sonuç; çubuk hareketi ve dişli kavramalarına bağlı vites, seçici çatalları etkileştirmektedir. Debriyajı bıraktığınızda, vites kutusu ile motordan tekerleklere enerji aktarılmaktadır. Bu durum otomobilinizin hareketini sağlayacaktır.
Hızınızı arttırdıkça vites büyüterek otomobil RPM'sini en üst seviyeye çıkaracaksınız. Şanzıman mili tamamen durmadan, geri vitese kesinlikle geçmeyecektir. Bu durum da debriyaj pedalına basmanız gerekecektir. Vites değişimi ile ilgili sorun yaşamaktaysanız; Trabzon Oto Kiralama sektöründe Eco Oto Kiralama şirketiyle görüşebilirsiniz.
Profesyonel çözüm için yetkili servisinden randevu alabilirsiniz.
Manuel Şanzıman Kullanmanın Faydaları
Manuel şanzımanlı spor yada yarış otomobili izlediniz mi?, Düz şanzımanı kullanmak istediğiniz de, otomobil üzerinde vites değişim kontrolü tamamen size ait olacaktır. Bu nedenle, iki şanzıman arasında önemli fark mevcuttur. Manuel şanzıman ile yakıt verimliliğine sahip olabilirsiniz. Çünkü, otomobil sürüş kontrolü tarafınızca sağlanarak yakıtı azaltabilirsiniz.
Manuel şanzımanlı otomobil maliyeti her zaman daha düşük olmaktadır. Az bakım gerektirmesi ile işletme maliyetinizi düşürecektir. Kapsamlı bakım gerektirmeyen basit tasarıma sahip olmaktadır. Düz şanzıman, çalışması ve temel özellikleriyle hızlı şekilde aşırı ısınmaz ve az sorun çıkarır.
Manuel vitesli otomobilinizi düzgün çalıştırarak, yetkili servisinde de düzenli bakımlarını sağlamanız, aracınızın ömrünü uzatabilir. Manuel şanzımanlı otomobil, otomatik şanzımana göre daha ucuz olarak düşük sigorta oranlarına sahip olmaktadır.
Manuel Şanzıman Dezavantajları Nelerdir
Sürücü için vites değiştirmek uzun süre içerisinde yorucu olmaktadır. Eller ve bacaklarınızı kullanarak vites değiştirmenin fiziksel zorlanması(ağrı ve sızı) oluşacaktır. Manuel şanzıman kullanarak zihinsel yorgunluk ve dikkat eksikliği de oluşmaktadır.
Otomatik Şanzıman Temelleri Nelerdir?
Araç tarafından üretilen tork optimizesini, otomatik şanzıman vites kullanarak sağlamaktadır. Doğru çalışmasını motorun çıkış hızları sağlayarak izin vermektedir. Hidrolik basınç kullanılarak, vites değişimi otomatikleşmektedir. Otomatik ve manuel şanzımanlarda, bir tork konvertör önemli yere sahip olmaktadır. Aktarma organlarına bağlanarak, şanzıman yağına hızlı basınç uygulamaktadır.
Şanzıman sıvısı, oranların değişimi için planet dişlisini kavrayarak devre dışı bırakmaktadır. Vites değişim kolunu ''D'' ye getirdiğinizde, otomatik şanzıman sürüş devreye girerek rahatlayacaksınız. Şanzımanın oranlarını oluşturan planet dişli takımı, karmaşık merkezli sistem ile mümkün olacaktır.
Planet Dişli Seti
Dişli Halka,
Güneş Ekipmanı,
Gezegen Dişlileri,
Otomobilin çeşitli vitese geçmesi için hepsinin aynı anda çalışması gerekmektedir.
Otomatik şanzıman yağı, bileşenlerin yağlı ve soğuk kalmasını sağlasa da, sistem içerisindeki ana görevi araca güç vermektir. Arac vitesini yöneten bantlar ve debriyajı etkinleştirmek için gereken basıncı, şanzıman sıvısı üretmektedir.
Otomatik Şanzıman Kullanmanın Faydaları
Otomatik şanzıman araç, çalıştırılması ve anlaşılması basit olduğu için otomobil tutkunlarına hitap etmektedir. Sistemi karmaşık, kullanımı oldukça basit olmaktadır. Debriyaj ile uğraşmanıza gerek olmadığı için kullanışlı bulunmaktadır. Tek yapmanız ''D'' ye vites kolunu çekerek, hareket etmek olacaktır.
Vites kutusunun kesintisiz geçiş sağlaması, otomobil sürerken vites değişimini yönetmenizi sağlamaktadır. Yokuş yukarı sürüş, stop etmes yada sıkışık trafikte gezinme konusunda endişe etmenize gerek kalmayacaktır.
Otomatik şanzıman kullanarak, iki elinizide direksiyon da tutabileceksiniz. Bu durum ise vites değişimiyle uğraşmamanızı sağlayarak güvenli olmaktadır. Sürüş esnasında az çaba harcayarak, fiziksel ve zihinsel yorgunluk oldukça düşük olacaktır. Otomatik şanzıman daha yaratıcı ve sürekli kendini geliştirmektedir.
Otomatik Şanzıman Dezavantajları Nelerdir
Dezavantajlardından birtanesi yüksek maliyetli olmasıdır. Sıfır yada ikinci el satın alımları pahalı olmaktadır. Yetkili servis bakım ücreti ve yüksek sigorta oranlarıyla da mücadele etmek zorundasınız. Otomatik şanzıman sistem mekanizması karmaşık olduğu için hatalar meydana gelmesi daha yüksek olacaktır. Şanzıman ömrüne uzan vadede zararlı etkiler yapmaktadır.
Manuel ve Otomatik Şanzıman Yakıt Ekonomisi
Zor benzetme, taraflara göre; manuel şanzıman, otomatik şanzımana oranla önemli avantajı yakıt ekonomi verimliliği olmaktadır. Nedeni ise önceki otomatik şanzıman modelleri, fazla yakıt tüketimi sağlayacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Bu durum ise günümüzde otomatik şanzımanların gelişimiyle değişmiştir.
En yeni otomatik şanzıman artık manuel muadilleri kadar yakıt verimliliğini artırmıştır. Otomatik vites kutuları, tork kovertörüne az güvenerek önceki üç vitesli versiyonlardan fazla hıza sahip tasarlanmıştır.
Manuel ve Otomatik Şanzıman Rent a Car Şirketi
Manuel ve otomatik şanzıman seçimleriyle, Trabzon Araç Kiralama sektöründe Eco Oto Kiralama müşterilerinin talebini karşılamaktadır. Şimdi sizde, talep etmiş olduğunuz otomatik yada manuel araç konforunu keşfetmek için tüm araç listesine göz atın.